Katsaus Tampereen historiaan

Seitsemäsluokkalaisten Suomi 100 -viikko päättyi Vapriikki-kierrokseen, Tampere-visailuun ja historian opettaja Juha Javanaisen vetämään historiakävelyyn Tammerkosken ympärillä.

Tammerkoski on yksi Suomen kansallismaisemista. Kaupunkihan on aikoinaan alkanut rakentua tämän valtasuonensa rannalle. Finlaysonin ja Tampellan tehtaista ovat monet tamperelaispolvet saaneet elantonsa. Esimerkiksi nykyinen Museokeskus Vapriikki on Tampellan tehtaan entinen verstas.

Kävelystä oppilaille jäivät mieleen mm. koskivoiman muovaamat kivet.  Moni muisti  senkin, että koski on paitsi tuottanut energiaa teollisuudelle, palvellut kaupunkilaisten vesihuoltoa. Paha vain, että koski oli myös osa jätehuoltoa.  Koskesta nostettu, keittämätön juomavesi koitui reilut sata vuotta sitten yli 200 ihmisen kuolemaksikin.