Himmeli takaa hyvän sadon =)

Ilmiöviikko päättyi kasiluokilla pajapäivään. Tarjolla oli monentyyppisiä pajoja. Oppilaat saivat valita suosikkipajansa. Osa pajoista oli niin suosittuja, että osanottajat jouduttiin arpomaan, mutta jokainen pääsi ainakin johonkin itse valitsemaansa pajaan.

Himmelipajassa oli sekä pajan valinneita, että sattuman kautta pajaan päätyneitä. Osalla oli kokemusta himmelin tekemisestä jo aikaisemminkin, ja joku ei edes tiennyt, mikä himmeli mahtaa olla. Pajan alussa kerrottiin hieman himmelin historiasta ja perinteisistä valmistusmateriaaleista sekä katsottiin netistä lyhyt himmeli-video ja kuvia mitä erilaisemmista himmeliluomuksista.

Himmelipajassa himmelit valmistettiin askartelupilleistä ja ne pujotettiin siimaan. Aluksi jokainen kokeili kahta erilaista pujottelutapaa, ja sen jälkeen oli vuorossa oman himmelin ideointi ja valmistus. Aikaa oman himmelin valmistamiseen oli noin kaksi oppituntia, joten kovin isoa himmeliä ei kannattanut suunnitella. Kahden tunnin pujottelun jälkeen moni sai valmiin tai melkein valmiin himmelin kotiin viemiseksi.

Suomessa himmeliä on paikoin kutsuttu myös olkikruunuksi, oljistahan himmeleitä ennen tehtiin. Himmeliä pidettiin muinoin hyvän sadon takaavana onnenkaluna, ja mitä suurempi, sen parempi. Jospa oppi iskee koulussa hyvään maaperään, kun on himmeleitä tehty…